J.V. Michalko koncertom na Bratislavskom hrade ukončí organový festival

19.07.2012 Bratislava

Bratislava 18. júla (TASR) – Bratislavský organový festival ukončí záverečným koncertom Ján Vladimír Michalko vo štvrtok 19. júla o 17.00 h v Hudobnej sieni Bratislavského hradu. Zahrá skladby Johanna Ludwiga Krebsa (1713–1780), Arva Pärta (1935), Friedricha Wilhelma Marpurga (1718–1795), Justina Heinricha Knechta (1752–1817) a Mira Bázlika (1931). Festival, na ktorom sa okrem slovenských interpretov od 8. júla predstavili hudobníci zo Španielska, Poľska a ČR, je sprievodným podujatím Kultúrneho leta v hlavnom meste.

Michalko je bývalý dekan Hudobnej a tanečnej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Za vyše štvrťstoročie sa predstavil na všetkých domácich organových festivaloch, prehliadkach tvorby a organových cykloch - Slovenské historické organy, Organové koncerty pod Pyramídou, Dni organovej hudby v Bratislave, medzinárodný festival Musica sacra – Nitra, Bratislavské hudobné slávnosti, Kremnický hradný organ, Trnavské organové dni, Nová slovenská hudba, Melos-Étos či Večery novej hudby. Bol spoluúčastníkom projektu kompletného uvedenia tvorby Oliviera Messiaena v Bratislave (1989), pri príležitosti centenária narodenia Césara Francka predniesol v Koncertnej sieni Slovenského rozhlasu kompletné skladateľovo organové dielo.

V roku 1996 Michalko uviedol v slovenskej premiére celovečerný opus Petra Ebena Jób pre organ a o rok neskôr na festivale Forfest '97 v Kroměříži v svetovej premiére dielo Exodus Romana Bergera. Slovenské interpretačné umenie reprezentoval v rámci osláv k 300. výročiu narodenia J. S. Bacha v lipskom Gewandhause (1985), Dní Bratislavy v Krakove (1985), na Dňoch slovenskej kultúry v Chorvátsku (1997) a Festivale stredoeurópskej kultúry v Londýne (1998). Popri domácich pódiách koncertuje vo významných európskych i amerických hudobných centrách. Vystúpil s poprednými slovenskými telesami pod taktovkou Ľudovíta Rajtera, Bystríka Režuchu, Bohdana Warchala či Petra Zajíčka. Ako komorný partner spolupracuje s trubkárom Jurajom Bartošom a spevákom Jurajom Bencim. Okrem interpretačnej a pedagogickej činnosti je aktívny i v oblasti publikačnej, scenáristickej a kompozičnej, je autor organovej hudby pre divadelné inscenácie i hrané a dokumentárne filmy.
 
 
 

Vyberte región